Vader Abraham

De biografie van zanger-componist en producer Pierre Kartner vertoont qua volume veel gelijkenis met de dikte van één hoofdstuk van ‘De Dikke Van Dale’. Pierre was 8 toen hij zijn eerste talentenjacht won. In Hoboken verdiende hij amper geld, maar werkte hij hard als chocoladegieter. Hij werkte nog als banketbakker en was ook nog frituuruitbater. Onder tientallen namen bracht hij muziek uit van zichzelf en produceerde hij voor anderen. Hij is de man achter het succes van Corry en de Rekels (‘Huilen is voor jou te laat’), Ben Cramer (‘De clown’), Jacques Herb (‘Manuela’) en Wilma (‘Zou het erg zijn lieve opa’). Hij ontdekte zangeres Mieke en schreef voor Ben Cramer (‘De oude muzikant’) en Sieneke (‘Sha-la-lie’) hun Eurovisiesongfestivalinzending.

Maar hét succes scoorde Pierre Kartner als ‘Vader Abraham’ met de meezingers ‘Vader Abraham had zeven zonen’, ‘Olleke Bolleke’ en ‘Uche Uche Uche’. Wereldberoemd werd hij met zijn meezinger en all-time klassieker ‘’t Kleine café aan de haven’ en ’t smurfenlied’, midden jaren zeventig. Zijn Smurfenliedje was goed voor 25 miljoen verkochte platen en zijn Cafeetje werd ondertussen al door meer dan 300 artiesten gecoverd. Wie Vader Abraham zegt, denkt aan schlagers, carnavaleske-meezingers, maar ook aan het levenslied, want daarvan is hij een absolute ambassadeur.